Labyrint - středisko volného času Kladno

 Instagram

 
 
slideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshowslideshow

Jak jsme s Labyrintem putovali za chlebem aneb, jak se Honza vyučil pekařem23.4.2017

Těsto na chleba je živá hmota, mění se před očima. Je to vlastně malý zázrak. Zdánlivě obyčejné suroviny – mouka, voda a kvas – se promění ve voňavý bochník plný chutí. Aby se s tímto kouzlem seznámili i ti, co o něm nemají ani ponětí, vymyslel Labyrint ve spolupráci s pekárnou Kompek Cestu za chlebem.

Vydali jsme se na ni v neděli 23. dubna a vedla Sítenským údolím až na dvůr Kompeku.

Putování provázel nejmladší mlynářský synek Honza, kterého už rodný mlýn neuživil, a proto se vydal do světa, najít si jiné řemeslo. To, že se rozhodl stát se zrovna pekařem, je vlastně logické – v mouce se vyznal dobře a od maminky slýchal, že chleba se nikomu nikdy nepřejí. Děti se spolu s Honzou dozvěděly, kde všude dříve bývaly mlýny, povídaly si o tom, co všechno je potřeba udělat, aby vyrostlo obilí a vyzkoušely si, jak vézt pytel obilí na trakaři.

Nejvíce se ale pobavily v pekárnách. Upletly si housku, umotaly rohlík a obojí si pak nechaly upéct v peci. Seznámily se s různými druhy mouky, obilí a pečivem, které Kompek nabízí.

Ředitel pekáren pan Pavel Zeman mi řekl, že cestu společně s Labyrintem pořádali především proto, aby si nejen děti, ale i jejich rodiče uvědomili, jak důležitý je chleba jako potravina, a také proto, aby je seznámili se vším, co jim může Kompek nabídnout.

Zdá se, že se to podařilo. Děti si v náručí odnášely housky, rohlíky, veky a nejrůznější bochníky chleba, které si vytočily na kole štěstí. Popřejme jim dobrou chuť.

    

  ZŘIZOVATEL

MEDIÁLNÍ PARTNEři